2021. már 31.

Tokió 2020 - Az ITA 3200 doppingmintát vesz a vizes sportok művelőitől az olimpia előtt

írta: HajráMagyarok!
Tokió 2020 - Az ITA 3200 doppingmintát vesz a vizes sportok művelőitől az olimpia előtt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) 3200 doppingmintát gyűjt be a vizes sportágakban versenyzőktől az idei tokiói olimpia előtt - jelentette be a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA).

A tervek szerint a július 23-án rajtoló ötkarikás játékokat megelőző tesztidőszakban az ITA öt kontinenst képviselő szakértői csoportja határozza és valósítja meg a globális programot, amelynek keretében az úszók, vízilabdázók, műúszók, mű- és toronyugrók tekintélyes részét doppingellenőrzésnek vetik alá, nemcsak nemzetközi, hanem nemzeti sportesemények alkalmával is.

Versenyen kívül ugyancsak erőteljes kontrollra számíthatnak a "vizesek", köztük azok a "célszemélyek", akiktől - a már kidolgozott tesztelési ajánlás alapján - több alkalommal is mintát vesznek.

d_kos20210327014.jpg

Szilágyi Csaba rajtol az 50 méteres mellúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a budapesti Duna Arénában 2021. március 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A játékok előtti - és majdan az olimpia alatti - ellenőrzési program mellett az ITA a NOB támogatásával átfogó és hosszú távú tárolási programot is megvalósít: a Tokióba tartó sportolóktól gyűjtött összes mintát 10 évig őrizni fogják, így mód nyílik az újraelemzésre is.

Forrás: MTI

Szólj hozzá

Olimpia Tokió 2020